Forbudssoner for opprettelse av bigård

Skrevet av: , publisert 14.08.2018

I tillegg til Jæren Birøkterlags parestasjon for medlemmer, er det også en privatdrevet parestasjon for brune bier i Bjerkreim. Ettersom det på parestasjonene drives målrettet avl på bier av den brune rasen, er det opprettet soner rundt disse for å unngå innblanding av bier en ikke kjenner avlsmaterialet på. Disse sonene er ca 7 km i radius rundt parestasjonen, og kan ses på bildet. Innenfor disse sonene er det ikke lov å etablere bigårder.

 

I tillegg til de to parestasjonene er det opprettet et reinavlsområde for den brune bierasen i området Sirdal/Sokndal/Flekkefjord. Reinavlsområdet reguleres av en forskrift med hjemmel i loven om husdyravl, https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-12-04-130. Flytting av bier gjennom denne sonen, eller etablering av bigårder av andre raser enn den brune bien er strengt forbudt.

Jæren Birøkterlag har etter årsmøte høsten 2018 startet prosessen for å bli en del av reinavlsområdet for den brune bien. Det vil sannsynligvis ta noen år før vi er en del av reinavlsområdet, og birøkterlaget har satt ned en egen arbeidsgruppe for å sørge for en knirkefri overgang for birøkterne i området.

OKDenne siden benytter cookies
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å bedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler . Detaljer