Bisverm

Har du fått besøk av en bisverm? Her får du tips om hva du kan gjøre. Hvordan skiller man en bisverm fra et vepsebol? Viste du at når biene svermer så er de ekstra snille og stikker sjelden?

 

Du finner mer informasjon nedover på siden. Kort oppsummert gjør man følgende:

  1. Kontroller at det er en bisverm. Er du sikker på at det ikke er et vepsebol eller humlebol?

  2. Vi bistår gjerne med å hente en bisverm. Kontakt oss på tlf 466 52 882.

  3. Ta det med ro og nyt synet av en av naturens spennende opplevelser.

 

Hva er en bisverm?

Biene svermer som en del av deres naturlige formeringsprosess. Ved sverming lager biene en ny dronning, og den gamle dronningen drar av sted med omtrent halvparten av arbeiderbiene for å lete etter et nytt sted å etablere seg. Før biene reiser av sted fyller de seg med honning, en nistepakke på reisen. Med magen full av honning er det vanskeligere for bia å bøye kroppen sin for å stikke. Biene er i tillegg veldig fokusert på å finne seg et nytt hjem når de svermer. Derfor er de ekstra fredelige i denne situasjonen.  

Det er mange faktorer som påvirker om biene svermer. Noen av disse faktorene kan birøkteren påvirke; at biene har den plassen de trenger, og at dronningen er ung og frisk. Birøkteren jobber for at biene ikke skal sverme, men vær og trekkforhold som også har stor innvirkning, kan man ikke gjøre noe med.

 

Hvordan kjenne igjen en sverm?

Når biene svermer, vil du kunne se en mørk sky som beveger seg. Svermen slår seg ned på en gren eller lignende hvor de blir sittende mens speiderbier er ute og ser etter et nytt hjem. Hvis svermen sitter på et sted som er lett tilgjengelig, er det enkelt for en birøkter å fange en slik sverm. Hvis svermen får henge i fred, vil biene sannsynligvis fly av sted til et nytt sted i løpet av en dag eller to. I perioder med dårlig vær vil svermen bli sittende på grenen, og de vil etter hvert starte å bygge vokskaker. Disse vokskakene er karakteristisk for honningbier. De består av parallelle skiver av voks hvor man ser små sekskantede hulrom med honning, pollen eller biyngel i.

Hva skal man gjøre med en bisverm?

Honningbier er husdyr som ikke lever vilt i Norge. Alle svermer skal derfor fanges inn. Man bør også fjerne eventuell voks og honning som svermen etterlater seg. Sitter svermen slik til at den er lett å fange kan ofte en birøkter fange den. Vær klar over at birøkteren kan forlange godtgjørelse for oppdraget.  

 Hvis svermen sitter høyt, i en vegg, i pipa eller andre steder hvor det er vanskelig å få tak i den, anbefaler vi at du ringer et skadedyrutrydderfirma. Sitter svermen i en vegg, pipe e.l. er det spesielt viktig å fjerne all voks og honning. Dette vil kunne lokke stadig nye svermer til å slå seg ned her, fordi lukten av biene blir værende igjen.

Mattilsynet har det overordnede forvaltningsansvaret for bier i Norge.